torsdag 18 februari 2016

Ryggradslösa läkare

BETRAKTELSE
Landstinget Sörmland utbildar medborgarna: 

"Resistenta bakterier är ett växande problem. Rätt använt räddar antibiotika liv - men ju mer antibiotika som används, desto större är risken att bakterier blir resistenta. Därför är det oerhört viktigt att bara använda antibiotika när det är absolut nödvändigt. I många lindrigare fall har antibiotika dessutom visat sig ha liten eller ingen effekt. I illustrationen nedan finner du vägledning till när antibiotika kan vara livsviktigt - och när du har större nytta av att avstå."

Vackert så, kunskap är aldrig fel.

Det säger dock något om vår samtid att det anses viktigt att jag som patient förstår ovanstående. Ty läkarna har, uppenbarligen, inte ryggrad nog att neka patienter icke-medicinskt motiverad antibiotika. En ryggradslöshet som återfinns i de flesta yrkesgrupper idag, då godhet har blivit ekvivalent med att alltid säga ja.

Och jag undrar, en läkare som inte kan säga nej till en patient som önskar antibiotika, är den läkaren lämplig som receptförskrivare, eller som läkare överhuvudtaget?

                           HANNA-KARIN GRENSMAN


2 kommentarer:

  1. Jag hör (läser ?) vad du säger och nog är det viktigt att bara ta antibiotika när det är väl motiverat. Det tråkiga är ju att bakterierna blir vältränade (resistenta !) på jordens övriga miljarder människor som äter antibiotika som vore det Vicks halstabletter. Dessutom tränas ju en inte oansenlig mängd av våra framtida fiender bakterierna i de djurfarmer vi har för produktion av animalisk föda. Förr eller senare tar dessa elittrupper flyget från valfri, underutvecklad världsdel, till vårat eget köldhål.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är knappats ett trivialt problem vi står inför...

      Radera