lördag 17 november 2012

På IKEA har kvinnor aldrig mens


IKEA:s toalett är inte för kvinnor


IKEA har på senare tiden haft lite problem med kvinnor, som att komma ihåg att vi existerar. Stor upprördhet rådde både i traditionell och i social media när det visades sig att IKEA i vissa länder valt att plocka bort kvinnorna ur sina kataloger. (Dock var det fantastisk propaganda för mannen som aktiv pappa, även om det knappast var IKEA:s intention).

I linje med detta så visade det sig, när jag besökte IKEA sist, att toaletterna var könssegregerade och att man totalt ignorerat det faktum att kvinnor har mens. Frågan är alltså om IKEA:s nästa steg är att få bort kvinnorna ur varuhusen?

Redan på 1200-talet fanns det, precis som i dag, tabun kring toalettbestyren. Själva toaletten (även om den var mycket olik den moderna) kunde t.ex. benämnas som ”en så äcklig plats att man inte kan nämna den vid namn”. I dag handlar tabut mycket om att män och kvinnor inte anses kunna använda samma toalett på offentlig plats. De flesta arbetsplatser och offentliga byggnader är därför utrustade med två olika uppsättningar med toaletter, en för män och en för kvinnor. Golvytan för män respektive kvinnors toalettområde är i allmänhet lika stor och båsen är konstruerade på exakt samma vis. Allt för att inte diskriminera något kön. Problemet är att det är ungefär lika jämställt som familjen som ger alla sina barn skidor, inklusive den rullstolsbundne sonen... Detta får nämligen specifik negativa konsekvenser för kvinnor, när det dels leder till att kvinnor har sämre tillgång till toaletter och dels att dessa inte motsvarar kvinnors behov.

Herrtoaletten kompletteras ofta med pissoarer så trots samma golvyta kan färre kvinnor än män gå på toaletten samtidigt. Dessutom har kvinnor som sagt mens. Det innebär att den genomsnittliga kvinnan behöver gå på toaletten fler gånger per dag än den genomsnittlige mannen. (Till detta kan vi lägga att det finns färre offentliga toaletter för kvinnor än offentliga pissoarer.) Sammantaget är det alltså svårare för en kvinna att få tillgång till en toalett än vad det är för en man. Så ni som trodde att köerna till damtoaletten enbart berodde på smink får tänka om!

Vi kvinnor har mens. När vi har mens behöver vi har ett handfat i anslutning till toaletten. Oberoende av om man använder tamponger, bindor eller menskopp så måste man tvätta händerna direkt innan man byter (av medicinska skäl) och den som använder menskopp ska dessutom skölja av den innan man stoppar tillbaka den. Efter att vi bytt behöver vi tvätta händerna och ibland även snippan; ibland kommer det nämligen blod där man inte vill att det ska vara blod. Och för er män som läser detta kan jag lova att det är en helt annan sak att tvätta sig än att torka med papper. Problemet är att på många ställen, som IKEA, finns inget handfat i anslutning till toaletten.

När alternativet är att antingen gå ut i ett gemensamt rum för att tvätta min snippa och skölja ur min menskopp eller inte besöka varuhuset alls så väljer jag det senare. Och när jag inte på ett rimligt vis kan vistas på IKEA så kan jag inte dra någon annan slutsats än att IKEA tycker att kvinnor inte ska vistas i deras varuhus. Och samma slutsats drar jag gällande alla ställen som totalt ignorerar att kvinnor har mens.

Att kvinnor har specifika behov använder vissa som argument för att man ska segregera könen. Men argumentet haltar eftersom även män kan behöva och vilja tvätta av sig innan de lämnar toaletten, men framförallt eftersom de företag som segregerar tenderar att göra toaletterna identiska utan en tank på att kvinnor går på toaletten oftare och har andra behov. Så lika lite som det är hållbart att segregera vita och svarta, lika hållbart är det att segregera könen så länge man inte mycket tydligt anpassar toaletterna efter de skillnader i behov och förutsättningar som trots allt finns mellan könen i den här frågan.

I debatten kring katalogerna så refererades det ofta till hur IKEA ”frångår sin värdegrund” . Jag undrar i mitt stilla sinne hur denna värdegrund ser ut och hur relevant den är, när den uppenbart inte inkludera kvinnor i fertil ålder.Källor:
Duerr, Hans Peter (1997). Nakenhet och skam – Myten om civilisationsprocessen 1. Eslöv: Symposion.

Bloomer, Jennifer (1992). “D’or” I: Colomina, Beatriz (red.). Sexuality & Space. New York : Princeton Architectural Press

Molotch, Harvey (1988). The Rest Room and Equal Opportunity. Sociological Forum. Vol. 3, Nr 1. s. 128-132

Case, Mary Ann (2001). Changning Room? A Quick Tour of Men’s and Women’s Rooms in U.s. Law over the Last Decade, from the U.S. Constitution to Local Ordinances. Public Culture. Vol 13. nr 2 s. 333-336

Goffman, Erwin (1977). The Arrangement between the Sexes. Theory and Society. Vol 4. Nr. 3. S. 301-331

Forsberg, Gunnel (2005). Den genderiserade staden. I: Friberg, Tora et al. (red.) Speglingar av rum – Om könskodade platser och sammanhang. Stockholm/Stehag: Brutus Östlings bokförlag Symposion.

12 kommentarer:

 1. Gå inte på ikea då, men sluta gnäll för fan. Har du PMS?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det så att vi har att göra med en vit kränkt man? Föregående talare, Jag tror du bör gå och slå upp orden empati och acceptans.

   Radera
  2. kära Anonym:
   Hon sa ju just det: HK väljer att inte gå på IKEA pga denna toalettdesign.
   Det är ju fel att man ska behöva känna så! Jag gissar att du, Anonym, definierar dig som en riktig man. Du tycker mens är lite äckligt och vill inte höra om det. Du tror antagligen inte heller att kvinnor skiter annat än rosa små moln?
   Jag förstår fullt väl att man vill ha handfat i anslutning till toaletten, för jag vill själv gärna ha det! Däremot kanske jag inte skulle dra en så ... "glasklar" slutsats av det faktum att IKEA designat toaletterna fel; "...de vill inte ha kvinnor på IKEA!!" Jag skulle kanske tycka att de var jävligt snåla som inte satt in handfat på toaletterna, men å andra sidan är ju det något som IKEAs högre ledning gjort sig kända över... att vara just snåla.

   Radera
  3. Förutom att hon är en gnällspik av rang säger hon helt bisarra saker. Självklart vill IKEA mer än gärna ha kvinnor på varuhuset, i den mån det här är ett problem överhuvudtaget, och inte bara helt påhittat, så är det självklart inte med flit.

   Det finns andra invändningar också, HK glömmer att många kvinnor p-piller, och de som inte gör det har bara mens högst 25% av tiden. Vidare är det inte alla som har mens just den dagen de är på IKEA som måste byta just när de är på varuhuset. Och av de som gör det är det långtifrån säkert att alla använder samma metod som HK. Det här är alltså ett problem som drabbar de kvinnor som inte tar p-piller, har mens just när de är på IKEA, måste byta binda medan de är där och dessutom gör det på samma sätt som HK. Inte riktigt samma sak som 'alla kvinnor'.

   Både du och HK låter som ni gått en introkurs i feminism och vill visa att ni minsann också kan leta upp saker att bli kränkta över. Att jag tycker det är löjligt har varken med min manlighet eller med ovilja att diskutera mens att göra. Varenda flickvän jag har haft skulle också tyckt att det här var störtlöjligt. Har man inga värre problem än så här så är det bättre att hålla käften, annars framstår man bara som en desperat uppmärksamhetsjunkie.

   Radera
  4. Kvinnor som äter P-piller har också mens. Kan vara bra att känna till grundläggande fakta om mens innan man ger sig in i en debatt som rör just det...

   Och var ser du hur Hanna-Karin gör? Jag ser inte det någonstans. Jag tror inte du riktigt förstår texten.

   Radera
  5. Kära anonym!

   En fråga som jag reflekterat över på sista tiden är vad som är mest gnälligt: Att gnälla över en specifik företeelse, i sin egen text, på sin egen sida eller att gå in på någon annans sida,läsa någon annans text och gnälla över att man tycker att den texten är gnällig.

   Tacksam för svar!

   Vänligen
   Hanna-Karin Grensman

   Radera
 2. Detta är ju löjligt ''Ikea vill inte ha kvinnor på sina varuhus'', va!?
  Det låter väldigt bisarrt

  SvaraRadera
 3. Alltså kommentarerna här alltså???
  Det är väl klart att man vill kunna vara ute och röra på sig (och handla på IKEA) även när man har mens?
  Har faktiskt tänkt på detta tidigare - att toaletter utan privat tillgång till handfat lär vara rätt dåliga för en person som har mens.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ...ja. Och inte bara för kvinnor som har mens. Jag kom just att tänka på alla de människor som lider av inkontinens i någon grad. Föreställer mig att de också kan vilja tvätta av sig.

   Radera
 4. Jag är kvinna och inte för att jag vill gå mot en syster..men vi har väl alltid löst det där med mensen tidigare? (Utan att extra saker i samhället för att funka.) Personligen tycker jag att det finns annat att bli upprörd över när det gäller kvinnliga behov.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Naturligtvis finns det saker som är viktigare att bli upprörd över. (Det gör det förövrigt nästan alltid.) Och visst löser man det man behöver lösa, och gör de anpassningar som man behöver göra. Men, för vissa, betyder dessa anpassningar att undvika vissa platser när de har mens.

   Är det önskvärt människor behöva acceptera att få sin rörelsefrihet begränsad när det - till skillnad från många andra problem - faktiskt är relativt lättlöst? Kunskap som vi kan ta med oss varje gång vi bygger en ny toalett eller bygger om en befintlig?

   Jag kan inte se hur det kan skada att lyfta upp något som de facto är ett problem - för rätt många kvinnor.

   Radera
  2. Förstör nu inte för HK. Här har hon suttit på sin kammare och letat efter exempel på könsdiskriminering, tagit fram källhänvisningar och allt! Hon är ju en jätteduktig PK-drönare, klaga inte utan ge henne en klapp på huvudet som hon förtjänar.

   HK: feminism var hett för fem år sedan, de liberala krafterna har sedan länge övergivit det till förmån för att vurma för massinvandring. Grejen var ju att man märkte att det uppstod en viss konflikt mellan att importera hundratusentals muslimer, vars kvinnosyn är mer medeltida än vår var ens på medeltiden, och att plädera för feminism. Efter en kort stunds förvirring löste man det ju genom att helhjärtat ge sig hän åt multikulti. Där finns mycket fler möjligheter att tjäna pengar, vare sig man vill importera billig arbetskraft, driva kvinnojourer eller vara arbetsmarknadslots. Feminismen är på fallrepet, börja fokusera på invandringsfrågan nu om du vet vad som är bra för dig!

   Radera